dijous, 28 d’octubre del 2010

5.1 Ramon Llull va néixer l'any 1232 a Ciutat de Mallorca Vivia a la cort i duia una vida alegre.Al 1257 es va casar amb Blanca de Picany i va tenir dos fills, Domènec i Magdalena. Quan tenia trenta anys va tenir cinc aparicions de Crist crucificat i va sentir-se cridat per Déu. Va llirar-se al seu servei i es va dedicar a convertir els musulmans a partir de escriure llibres i demanar al Papa la fundació de monestirs i escoles d'idiomes per ensenyar àrab als missioners que havien de convertir als musulmans. Va morir al 1325 tornant d'un viatge a Tunis. El seu cos va ser enterrat a l'església de Sant Francesc a Mallorca.

5.2 Filosofia (Ars magna)
Ciència (Arbre de sciència)
Educació (Blanquerna)
Mística (Llibre de contemplació)
Gramàtica (Retòrica nova)

5.3.1
-Senyors, a noblesa de rei se cové bellesa de persona, que sia gran, humil, e que no dó damnatge a ses gents. Lo Lleó no és gran bèstia, ni és bèstia que viva d'herba, ans menja les bèsties. Lo Lleó ha paraula e veu que fa estremir de paor tots nosaltres, con crida. Mas, per mon consell, vosaltres elegirets lo Cavall a rei; car lo Cavall és gran bèstia, e bella, e humil: lo Cavall és bèstia lleugera, e no ha semblant ergullós, ni no menja carn.
  O  
5.3.2 Creiem que no va errat. És cert que el lleó, pel fet de ser més fort, més gran no té dret a ser el rei. El Lleó no parla, crida, i governa amb la por que li tenen els altres animals. En aquest fragment es demana que el rei sigui el cavall, perquè no menja carn, sino plantes i és gran i humil. Pensem que això es podria reflectir a una dictadura o un cop d'estat.
5.4
http://www.xtec.cat/~jquintan/llull98/biogrcat.htm
http://www.mallorcaweb.net/haoran/obres.html

1 comentari: