dijous, 9 de desembre del 2010

El meu pont: Kelly

KELLY: Aquest pont el que he fet ha sigut fer proves físiques, que consistia en fer exercicis de força i resistència, i qui guanyava, era la capitana o capità de casa,  que en aquest cas vaig guanyar jo, per tant si a casa no hi és el meu pare o mare, es a mi a qui han d'obeïr, però tot i així no em paso. Vaig sortir a fer esport amb la meva familía al parc, a jugar futbol, bàsquet i una mica de voleibol. El divendres, tota la meva família vam veure una sèrie que es diu "The Walking Dead", (tracta de zombies). El dissabte vaig anar amb la meva germana i la meva mare a comprar al LIDL, vam anar caminant i al tornar cap a casa amb les compres també i, a més, vam anar a veure al meu germà a l'escola. El diumenge, el dilluns i el dimarts no vaig fer res més en especial,bé, si, veure pel·lícules de terror amb la meva cosina, el meu pare i els meus germans, i com que la meva mare no hi era, la meva germana i jo vam preparar el menjar. L'últim dia vaig acabar de fer uns deures que tenia pendents.

9. Que he fet aquest pont: Carme

Si hem de ser sinceres, aquest pont no hem fet res productiu.
La meva rutina consistia en llevar-se a l'hora de dinar, dinar amb pijama, dutxar-se i sortir amb els amics. Després de sopar estava a l'ordinador i no anava a dormir fins les 2. El dimarts vaig anar al cinema a veure <<A tres metros sobre el cielo>>. Era una pel·lícula molt bonica  i el protagonista era molt guapo. Vaig anar a veure la secció de productes de Nadal al Corte Inglés. A l'ordinador estava al Facebook. Aquest pont m'he alimentat practicament de Suchard, perquè m'encanta. He sortit amb els amics cada dia. Una tarda vaig anar a casa la germana de la meva àvia i vaig parlar amb ella molta estona i em va fer veure tots els seus àlbums de fotos. Amb això he descobert tinc parents no molt llunyans que no sabia ni que existien, i que, a sobre, son rics a més no poder.

dimecres, 1 de desembre del 2010

PER TU NOELIA!!



NOELIA!!!!


Com que te'n vas durant la MILLOR festa de l'any, hem decidit que et dedicarem aquest vídeo, perquè probablament sigui l'últim Nadal amb fred que passaràs.
Disfrutal guapa, i no t'olbidis MAI de nosaltres, estiguis a Uruguai, a Argentina o on sigui, perquè nosaltres no ho farem mai.


LIBÉRATE!!!!


Kelly i Carme


http://www.youtube.com/watch?v=7Dw7GE_BYjI

dijous, 18 de novembre del 2010

7. Els neologismes i les abreviacions. 2

cable television ('televisió per cable') CATV
central processing unit ('unitat central de processament') CPU
llei orgànica LO
 local area network ('xarxa d'àrea local') LAN
Diari Oficial de la Generalitat Valenciana DOGV


Seguretat Social, règim general  SSRG
ordinador personal (personal computer)  PC
ordre de pagament  OP
ordre ministerial OM
Organització de les Nacions Unides ONU
Organització de Països Exportadors de Petroli  OPEP
versió original subtitulada VOS




7. Els neologismes i les abreviacions. I

7.1 M'hauríeu de trobar diversos neologismes (diferents dels del llibre) creats segons els diferents processos de formació:

1. Neologia de forma.
-Per derivació:
mar + -í = marí
mar + -ejar = marejar
-Per composició:
mig + partir = migpartir
-Per lexicalització d'unes sigles:
ESO (educació secundària obligatòria)
NY Nova York
-Per escurçament: 
insti de institut
foto de fotografía

2. Neologia de significat.

Finestra, (d'ordinador).

3. Manlleus lingüístics:

-De llengües modernes:
 bàsquet,  fútbol.

-Del llatí o grec antic:  
GREC: zoo - fag Que s'alimenta d'animals (animal) (menjar)
LLATÍ: Terra: terra en llatí.
Estrella: stella en llatí
 

dijous, 11 de novembre del 2010

Presentació del diari ARA

6.2 Opinem que el diari ARA és una bona forma de expressar el que passa al món. Si és cert el que diuen al vídeo, serà una innovació al món del periodisme. El diari vol promocionar un diari més realista, que expressi amb claretat els fets i ser sincers.
Nosaltres coneixem l'Albert Om, perquè veiem El Club (perquè ho feien justament després d'El Cor de la Ciutat). També coneixem al Toni Soler, perquè és guionista i actor a Polònia.

dijous, 4 de novembre del 2010

6. El tractament de les notícies

6.1 UNA NENA DE 10 ANYS DÓNA A LLUM

Hem llegit la mateixa noticia desde tres diaris:

El diari d'Equador EL UNIVERSO
EL diari espanyol EL PAÍS
El diari català EL PERIODICO

En el diari El Universo, no donen tanta informació com als altres diaris, creiem que per una questió geogràfica. és a dir, al estar més lluny no s'han pogut informar de la mateixa manera.
Tot i així, al diari equatorià dona les opinions de la mare i l'àvia de la menor en questió, cosa que manca en els altres diaris.
Per contra, al diari El Peròdico explica les greus conseqüències psicològiques i de salut que podria haver patit la jove mare. El diari El País, en canvi, no dòna aquesta informació, però explica més el desenvolupament del part i dòna estadístiques de menors que s'han quedat embarassades abans dels 15 anys.
http://www.elpais.com/articulo/espana/nina/anos/da/luz/Jerez/elpepuesp/20101102elpepunac_5/Tes
http://www.eluniverso.com/2010/11/04/1/1361/nina-10-anos-fue-madre.html?
http://elperiodico.cat/ca/noticias/societat/20101102/una-nena-anys-dona-llum-bebe-gairebe-tres-quilos-jerez-frontera/572479.shtml

dijous, 28 d’octubre del 2010

5.1 Ramon Llull va néixer l'any 1232 a Ciutat de Mallorca Vivia a la cort i duia una vida alegre.Al 1257 es va casar amb Blanca de Picany i va tenir dos fills, Domènec i Magdalena. Quan tenia trenta anys va tenir cinc aparicions de Crist crucificat i va sentir-se cridat per Déu. Va llirar-se al seu servei i es va dedicar a convertir els musulmans a partir de escriure llibres i demanar al Papa la fundació de monestirs i escoles d'idiomes per ensenyar àrab als missioners que havien de convertir als musulmans. Va morir al 1325 tornant d'un viatge a Tunis. El seu cos va ser enterrat a l'església de Sant Francesc a Mallorca.

5.2 Filosofia (Ars magna)
Ciència (Arbre de sciència)
Educació (Blanquerna)
Mística (Llibre de contemplació)
Gramàtica (Retòrica nova)

5.3.1
-Senyors, a noblesa de rei se cové bellesa de persona, que sia gran, humil, e que no dó damnatge a ses gents. Lo Lleó no és gran bèstia, ni és bèstia que viva d'herba, ans menja les bèsties. Lo Lleó ha paraula e veu que fa estremir de paor tots nosaltres, con crida. Mas, per mon consell, vosaltres elegirets lo Cavall a rei; car lo Cavall és gran bèstia, e bella, e humil: lo Cavall és bèstia lleugera, e no ha semblant ergullós, ni no menja carn.
  O  
5.3.2 Creiem que no va errat. És cert que el lleó, pel fet de ser més fort, més gran no té dret a ser el rei. El Lleó no parla, crida, i governa amb la por que li tenen els altres animals. En aquest fragment es demana que el rei sigui el cavall, perquè no menja carn, sino plantes i és gran i humil. Pensem que això es podria reflectir a una dictadura o un cop d'estat.
5.4
http://www.xtec.cat/~jquintan/llull98/biogrcat.htm
http://www.mallorcaweb.net/haoran/obres.html

dijous, 21 d’octubre del 2010



La casa que vull

La casa que vull,
que la mar la vegi
i uns arbres amb fruit
que me la festegin.

Que hi dugui un camí
lluent de rosada,
no molt lluny dels pins
que la pluja amainen.

Per si em cal repòs
que la lluna hi vingui;
i quan surti el sol
que el bon dia em digui.

Que al temps de l'estiu
niui l'oreneta
al blanc de calç ric
del porxo amb abelles.

Oint la cançó
del pagès que cava;
amb la salabror
de la marinada.

Que es guaiti ciutat
des de la finestra,
i es sentin els clams
de guerra o de festa:
per ser-hi tot prest
si arriba una gesta.

Joan Salvat i Papasseit va nèixer a Barcelona el 16 de maig de 1894 i va morir el 7 d'agost de 1924. Als set anys se li va morir el pare i la seva mare el va ingressar a l'asil Naval. Va ser escriptor. Les seves obres partien de la seva vida quotidiana. "Sóc, com home de lletres, d'imaginació escassa, més aviat elemental; tot ho he vist o viscut".

dijous, 30 de setembre del 2010

Analització de l'article "Quart Cinturó, quatre traçats" del diari AVUI

Pensem que el text és coherent perquè conté títol: Quart Cinturó, quatre traçats. També consta d'una introducció, en la que es parla una mica de les caracteristiques del quart cinturó. També explica la història d'aquest projecte, quan va començar i les diverses modificacions en les opinions dels polítics.
En el desenvolupament es tracta l'objectiu dels diversos polítics envers a aquesta situació, i es plantejen quatre alternatives diferents que exposen els polítics. Expliquen quan i com es va aprovar aquest projecte i la imposició de la reformulació total d'aquest.
Finalment, exposen una conclusió, és a dir, expressen la seva opinió, que sembla estar a favor de la quarta alternativa, ja que aquesta és més viable i no destrossa tant el medi ambient.

Creiem que consta d'una bona cohesió, és a dir, connecta les parts del text amb: repeticions (Quart Cinturó), amb algunes substitucons lèxiques (projecte o traçat definitiu enlloc de Quart Cinturó), amb l'ús de alguns el·lipsis (-l'alternativa del ministeri de foment- és hereva de la xarxa arterial metropolitana que el 1974 va aprovar el ministeri És hereva de la xarxa arterial metropolitana que el 1974 va aprovar el ministeri...), amb connectors ( de fet, al contrari, en canvi...) i el bon ús dels signes de puntuació.

Pensem que és un text adequat, és a dir, que conté els elements linguístics apropiats a la situació comunicativa, que en aquest cas és situació formal, ja que es tracta d'un article.

Creiem que està ben escrit, sense faltes ortogràfiques, ni morfològiques, ni sintactiques ni lèxiques.

dijous, 23 de setembre del 2010

Activitat Viquipèdia

1.Sí, però no hi hem fet mai cap aportació.
2.Doncs creiem que diverses persones, que gaudeixen de gran cultura i coneixement.
3.a) L'enciclopèdia de paper ha de ser escrita per gent culte i l'enciclopèdia col·laborativa la pot escriure tothom.
b) Que són voluntaris vol dir que ho fan perquè volen, que ningú els obliga a fer-ho. Creiem que els motiva el fet d'ajudar a la gent a informar-se, o donar a conèixer els seus coneixements.
c) No, creiem que si no cobres vol dir que ho fas voluntàriament, i això s'agraeix molt més.
4. Creiem que està molt bé que es facin articles en català, perquè és una nova manera de difondre i no perdre la nostra llengua.
5. Per què sis estudiants de Història de Japó de l'Universitat de Middlebury (EUA) han comés un error molt gran en un examen basant-se en un article equivocat de la Viquipèdia.
6. Creiem que està bé, perquè si s'ha comés una infracció o un error molt gran en poden saber l'autor.
Tot i així, creiem que una invasió de la intimitat bastan gran.
7. És un castell humà. Creiem que representa la col·lectivitat, perquè si un no hi és tots els altres cauen.

dijous, 16 de setembre del 2010